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My dear Delegate Gordy:

You have requested my opinion on the applicability of
Ch. 436, Acts of Assembly of 1984, (House Bill 535) to parents
whose children are exempted or excused from compulsory school
attendance.

Section 22.1-254 of the Code of Virginia sets forth the basic
requirement of compulsory school attendance for all children in
Virginia between the ages of five and seventeen. See Grigg v.
Commonwealth, 224 va. 356, 297 S.E.2d 799 (1982). Compulsory
school attendance may be satisfied by a child's attendance at
public school, private school or instruction by an approved,
qualified tutor. See § 22.1-254. Prior to the passage of
Ch. 436, home instruction by an unapproved tutor or teacher would
not meet the requirements of the compulsory education statutes.
See Grigg v. Commonwealth, supra.

Chapter 436 amends § 22.1-254 to provide an additional means
of meeting compulsory school attendance. In general, it permits
home instruction of a child by the child's parent, even though
the parent is not a certified tutor teacher under prescribed
criteria. Children who are taught at home by their pareats in
accordance with the legislatively mandated conditions will not be
in violation of the compulsory school attendance law. See Report
of the Joint Subcommittee Studying Home Education, S.Doc. No. 14
(1984).

You specifically ask whether parents having an exemption from
school attendance for their children due to religious belief are
bound by Ch. 436. Chapter 436 does not prohibit parents from
seeking school board excuse of their children from the compulsory
school attendance requirements by reason of bona fide religious
training or belief, as provided in § 22.1-257(A) (2). Specif-
ically, § 22.1-254.1, a new section added by Ch. 436, provides in
part:
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"Nothing in this section shall prohibit a pupil and his
parents from obtaining an excuse from school attendance by
reason of bona fide religioua training or belief pursuant to
§ 22.1-257 of this Code."

The General Assembly, through the enactment of Ch. 436, has
determined that approved home instruction is an acceptable
equivalent to school attendance for purposes of meeting the com-
pulsory school attendance law in Virginia. Therefore, parents
seeking excuse for religious reasons from school attendance must
be prepared to shcw to the school board that school attendance
and its statutory equivalents, such as home instruction, do not
accommodate their bona fide religious beliefs. The decision on
such requests has been vested in the school board. Thus, in
reply to your first question, Ch. 436 does not affect parents
whose children may be exempted from school attendance due to
religious beliefs. :

Your second question is whether parents who have exemption
from school attendance for their children due to reasons other
than religious are bound by Ch. 436. '

Section 22.1-256 1ists six acceptable reasons for seeking
excusal from compulsory school attendance. Parents whose
children properly fall under any of the exemptions set forth in
§ 22.1-256 are not obligated to provide home instruction in
accordance with the provisions of Ch. 436. The legislature has
explicitly provided that the provisions of Art. 1, of Ch. 14,
Title 22.1 (compulsory attendance) are inapplicable to such
exempted or excused children. See § 22.1-256(A). Accordingly,
your second question is answered in the negative.

The foregoing, of course, assumes that the child and his or

her parents have, in fact, met the criteria for the exemption.,

_ lsection 22.1-257 provides in pertinent part: ®"A. A school
board: -
* & &
2. Shall excuse from attendance at school any pupil who,
together with his parents, by reason of bona fide religious
training or belief, is conscientiously opposed to attendance at

school;
® * &

C. As used in paragraph A 2 of this section, the term 'bona
fide religious training or belief' does not include essentially
politicai, sociological or philosophical views or a merely
personal moral code." (Emphasis added.)
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Also, I note that the exemptions provided in §§ 22.1-256 and
22.1-257 are not permanent exemptions, but are subject at least
to annual scrutiny by the local super intendent of schools. See
§ 22.1-261. Moreover, some of the exemptions listed in § 22.1-
256 are limited in duration by their very nature. (See, for
example, § 22.1-256(1) which exempts children while they have a
contagious disease.)

With kindest regards, I am
Sincerely,

_ZSW‘r(-Gd.‘LL\

Gerald L. Baliles
Attorney General
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